ell1: ell2:
1: 2:
 

Apa, szeress engem!

A minap olvastunk egy cikket, melynek az volt a címe, hogy: A hiányzó apák országa. Elgondolkodtunk.

A Manó Fotó stúdiójába időről-időre csodálatos családok látogatnak el, minket pedig minden alkalommal lenyűgöz az, amikor egy édesapa karjában látjuk icipici kisbabáját, vagy épp egy felhőtlen bohóckodást kapunk lencsevégre, mikor nagyobbacska gyermekeivel játszik.

A pszichológusok szerint lassan ott tartunk, hogy a hiányzó apák országában élünk. Ez több okból is nagyon szomorú dolog, ráadásul komoly következményei is vannak. Egyre több szakmai írásban olvashatunk arról, hogy számtalan családban az  egyik szülő hiánya ténylegesen jelentkezik.

Sokan nem tudják felmérni azt, hogy a jó apa-gyerek kapcsolat elengedhetetlen a lelki egészséghez és egyensúlyhoz.

A kezdetek…

Természetesen tudjuk, hogy a baba megszületése utáni időszakban a fókusz a baba és az édesanya kapcsolatán van. A testi és lelki közelség, szinte egybeolvadás természetes egy csecsemő esetében. Az apa ekkor inkább még csupán segítség, támasz, sokszor bizonytalan, ám nagyon boldog harmadikként érezheti magát. A szülés kezdeti nehézségei után az apa is fontos szerephez jut a baba életében, hisz illata, hangja és arcának körvonalai már egy igen aprócska babát is örömmel tölthet el. Sok kisbabab nagyon szeret az apukáján aludni. Teremtsünk rá alkalmat, hogy megtehessék!

A szoptatás miatt az édesanya amúgy is sok testközeli pillanatot él meg kisbabájával, engedje, hogy apa is érezhesse a kismanót! Több családban szokás, hogy az apa feladata a fürdetés. Nagyon ötletnek tartjuk, hisz így megteremthetjük a közös cselekvést számukra, az esti szertartás együtt eltöltött pillanatait.

Mit okozhat a probléma?

Az egészséges öntudattal, önbizalommal és empátiával rendelkező felnőtté váláshoz szinte elengedhetetlen mindkét szülő jelenléte. Az apa hiánya szinte minden esetben kimutatható a gyerekek viselkedési normáiból. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy ha egy gyermek apa nélkül nő fel, hajlamosabb lesz a stresszre és az önbizalomhiányra is.

A kislányok és a kisfiúk esetében is más-más problémát okozhat az édesapa hiánya. Fiúk nevelésénél az apa szerep még fokozottabb figyelemmel bír, hiszen egy fiú számára az apa jelenti a férfi mintát.

Ahol nincs apuka a családból, ott a gyermek valószínűleg máshol fog mintaképet keresni magának. Erre akár egy nagypapa is alkalmas lehet.

Élvezzük az apaságot!

Az apuka jelenléte gyakran kiváltja a gyerekekben az empatikus, megértő viselkedés képességét. A babák az apa jelenlétével megérzik, milyen az osztozás és az együttérzés. Az apa felé is meg kell tanulnia a piciknek adni és érezni, ami teljesen más kapcsolatot jelent, mint az édesanyával. Merjenek az apukák is odaadók lenni, néha tegyék félre a teendőket és szánjanak időt a játékra, közös pillanatokra!

Apás programok minden mennyiségben!

Pici korban egy otthoni hancúrozás, egy könyv lapozgatása, egy közös séta és egy kis pancsolás is remek időtöltsének bizonyul apával. Nagyobbacska gyerekeknél már csak a fantáziánk szab határt, hogy mit csinálunk közösen gyermekünkkel. A nagyobb manókat már apa elviheti játszóterezni, fagyizni, együtt elmehetnek a nagyszülőkhöz, közös sportot is kitalálhatnak.
A kisfiúkkal kicsit könnyebb dolga van az apukáknak, hisz igazi fiús programokat csinálhatnak együtt. A lego építés, az autózás, a focizás szuper program lehet. Ám a kislányos apák is kitalálhatnak számtalan kellemes programot, ahol mindenki jól érezheti magát. Menjünk a természetbe, szedjünk virágot, olvassunk sokat és élvezzük gyermekünk társaságát!

A fotós szemszögéből...

Az apa-baba és apa-kisgyermek portrékat készítve és nézegetve érezzük és tudjuk, hogy nagyon sok olyan édesapa van, aki fülig szerelmes a kislányába, aki teljesen odavan huncut kisfiáért! Ezekért a pillanatokért is érdemes nekünk dolgozni!
 
  Írj nekünk az alábbi űrlap segítségével vagy hívj a következő telefonszámon +36 70 427 0067  

Írj nekünk

1: 2:
1: 2: