ell1: ell2:
1: 2:
 

Leszel az én barátom? 

Egyre több olyan fotózásunk van, ahol több gyermek is eljön hozzánk, szerepel a képeken és ezt mi nagyon szeretjük! Olyan helyzetek is adódnak, ahol a szülők barátok, de olyanok is, ahol a kismanók barátok és szeretnék a gyermekkori barátságot megörökíteni.

Korábban írtunk a testvérekről, a tesós fotókról és tippeket is adtunk. Nálunk nem csupán családoknak, hanem barátok is lehetőségük van részt venni egy jó hangulatú, kellemes fotózáson. A gyerekekről észrevétlenül örökítünk meg meghitt baráti pillanatokat, közös játszást, bohóckodást.

Mikor lesz nekem is barátom?

Elgondolkodtunk a témán, vajon mikortól van szüksége a kisgyermeknek arra, hogy hasonló korú társakkal játsszon és barátokat szerezzen. Többen abban hisznek, hogy a bölcsiben jót tesz a kicsinek a többi pici társasága, mások úgy gondolják, elég, ha az oviban talál társakra és jobb neki, minél tovább van anyával otthon.
Természetesen az élet, a muszáj helyzetek és a valóság is mindig beleszól ebbe. Az biztos, hogy minden gyermeknek fontos megtanulnia, hogyan építhet ki valódi baráti kapcsolatokat és igazi barátságokat.

Babák barátsága

A legkisebbek még csak messziről figyelik egymást, egymás mellett játszanak, esetleg elvesznek a másik kezéből játékot. A másfél-két éves gyerekek gyakran kerülnek konfliktusba egymással, az akaratukat szeretnék érvényesíteni és ezt ők még nem tudják maguk megoldani. A nagyobbacskák is hamar sértődnek meg egymásra. Könnyen kicsúszik a szájukon, hogy:

Nem vagy a barátom! A szocializálódás bizony nehéz folyamat, nekünk szülőknek pedig mindenképp meg kell tanítanunk néhány alapszabályt gyermekeinknek, hogy minél gördülékenyebben menjen a beszokás számára.

Az oviban

A kisóvodások stabil csoportba tartoznak, ám a kezdetekben valódi együtt játszásról még nem nagyon beszélhetünk. Náluk meghatározó fogalom az együttlét, akkor is, ha épp mindegyik gyermek valamilyen játékot játszik. Később ezek a játékok összekapcsolódnak egy közös tevékenységgé és kialakulnak olyan barátságok is, amik azon alapulnak, hogy ki kivel és milyen játékot szeret a legjobban játszani!

A játék során az a legfontosabb, hogy a gyermek gyermeknek érezhesse magát pajtásai körében, és közös élményeket szerezzen velük. Az, hogy visszaigazolja neki a közösségi lét, hogy ő is értékes és neki is jó ötletei vannak.

Ha gyermekünk nehezen barátkozik, akkor az első lépés, hogy őszintén el kell beszélgetni vele a problémáról. Egy szerény, visszahúzódó gyermek számára általában nehezebb barátságokat kötni, pláne, ha még emellett követnie kell az otthoni és közösségi szabályokat is.

Tippek!

Fontos, hogy a gyermek legyen jószívű a barátaival, de nem szabad hagynia, hogy ezt kihasználják. Érdemes megtanítanunk arra, hogy igyekezzen segítőkész és figyelmes lenni a társaival és fogadja el a többieket olyannak amilyenek, a hibáikkal együtt. Bátran kezdeményezzen közös játékot, beszélgetést, valamint figyelmesen hallgassa meg, ha barátainak problémájuk van. Őrizze meg személyiségét, amellett, hogy legyen a csapat része, működjön együtt barátaival. Minden gyermekeknek tapasztalatokra van szüksége ebben a témában, hiszen a közösségben való viselkedésformákat tanulni kell.

Ha ügyesek vagyunk, és segítünk neki ebben, akkor fejleszthetjük tanácsainkkal személyiségét, így magabiztosabb felnőtt válhat belőle.

Ha elhozzátok gyermeketeket és kis barátait hozzánk, erősíthetitek a köztük levő köteléket és a képekkel örök emléket adhattok a kezükbe! 
 
  Írj nekünk az alábbi űrlap segítségével vagy hívj a következő telefonszámon +36 70 427 0067  

Írj nekünk

1: 2:
1: 2: