Hogyan válasszunk fotóst?

A megfelelő fotós kiválasztása

Miután eldöntjük, hogy kisgyermekfotózásra adjuk a fejünket és meglepjük egy klassz fotósorozattal szeretteinket vagy magunkat, rájövünk, hogy nem is olyan egyszerű feladat kiválasztani a tökéletes gyermekfotóst. Rengeteg fényképész közül választhatunk az interneten, akik kecsegtetőbbnél kecsegtetőbb szolgáltatásokkal, ajánlatokkal és kedvezményekkel próbálnak minket csábítgatni, mi pedig teljesen összezavarodunk melyiket is válasszuk. Az alábbi bejegyzésben adunk néhány tippet ami megkönnyítheti a tökéletes gyermekfotós kiválasztását.

Személyiséghez illő

Az ideális fényképész nemcsak a profi képekről, hanem magáról a kisgyermekfotózás hangulatáról is gondoskodik. Gyermekfotós választásakor nem csak azt kell figyelembe vennünk, hogy mennyire profi az illető és hány oklevél lóg a falán, hanem hogy stílusa mennyire illeszkedik a miénkhez, hiszen ez alapozza majd meg az egész fotózás hangulatát. Stílusáról sok mindent elárulhat a weboldala és az eddigi munkái egyaránt, ha biztosabbra szeretnénk menni kérjünk személyes találkozót is.

Gyermekfotózás

Ha gyermekünket szeretnénk lefotózni és ehhez keressük az ideális gyermekfotóst, mindenképpen olyat kell választanunk, aki gyermekbarát és dolgozott már együtt gyerkőcökkel is. A gyermek fotózás az egyik legnehezebb műfaj, rengeteg türelmet és időt igényel, nem mindenki megfelelő vagy vállal ilyen fotózást.

Hobbifotós vagy profi?

Fotós választásakor érdemes mérlegelnünk azt, hogy mennyire szeretnénk professzionális képeket készíttetni magunkról, gyermekünkről vagy éppen szeretteinkről. Manapság rengeteg olyan hobbifotóssal találkozhatunk, akiknek bár képesítésük nincsen róla, de gyönyörűen fotóznak és papír nélkül is értik a dolgukat. Azonban sokszor hallhatunk rosszul sikerült fotózásokról és átvert ügyfelekről, ezért mindenképpen érdemes alaposan utána járnunk a fotósunknak és meggyőződnünk képesítéseiről. Egy profi fotósnál biztos nem csalódhatunk a képek minőségét illetően.

Azok a szakemberek, akik már évek óta dolgoznak ezen a területen, sok tapasztalatot és jó referenciákat tudhatnak a hátuk mögött, hajlamosak borsosabb árat elkérni egy fotózásért. Azok, akik hobbiként foglalkoznak a gyermekfotózással, vagy éppen most tanulják a szakma fortélyait, lelkiismeretesebben állnak a fotózás alanyához, és abszolút a tökéletességre törekednek, de érdemes figyelembe vennünk, hogy egy kezdőfotóssal készítetett fotósorozat lebonyolítása több időt vesz igénybe, mintha egy profival dolgoznánk.

Ár

Ha az ár az egyik legfontosabb tényező, ami befolyásolja a választásunkat, akkor érdemesebb kezdő, vagy hobbifotóst választanunk, ám ilyenkor jobban oda kell figyelnünk, és alaposabban utána járnunk mennyire is ért a dolgához választottunk. Nézzük meg eddigi fényképeit, vagy kérjünk tőle próbafotózást, hogy biztosak legyünk választásunkban. Egy komolyabb gyermek fotósorozat elkészítéséhez nem érdemes olyat választanunk, aki csak most tanulja a szakmát, vagy nem rég kezdett bele a fotózásba.

Ismerős ajánlásával

Ha egy közeli barátunk vagy ismerősünk ajánl valakit, akkor is érdemes utána járnunk milyen gyermekfotósról is van szó, hiszen ami az ismerősünknek megfelel nem biztos, hogy a mi igényeinket is ki fogja elégíteni. Tájékozódjunk szolgáltatásairól, keressük fel a weboldalát, és vegyük fel vele személyesen a kapcsolatot.

Az alapos kutatás részeként  mindenképpen nézzük meg a potenciális gyermekfotós jelöltek referenciáit, illetve előző munkáit. Nézzük meg a lehetőségeket, döntsük el, hogy kültéri vagy stúdiófotózást szeretnénk-e, illetve, hogy milyen szándékkal készíttetnénk a fotókat. Mérlegeljük a saját lehetőségeinket és válasszuk ki a legjobban igényeinkhez illő gyermekfotóst. A legideálisabb megoldás az lehet, ha profi szakemberre bízzuk magunkat.

Ez is érdekelhet még Még több cikk
Inspiráció: babaváró ajándékötletek

Egy kis csöppség érkezése nem csak a leendő szülők, hanem a rokonok és az ismerősök számára is meghatározó esemény. A babavárás lázas készülődésében a barátok ugyanúgy részt szeretnének venni mint…

Tovább olvasok
Mit vigyünk magunkkal az újszülött fotózáshoz?

Az újszülött- és a babakor egy varázslatos, és napról-napra változó világ, aminek minden perce felejthetetlen élmény az egész család számára. Az újszülött fotózáson készült…

Tovább olvasok
Hogyan öltözzek fel a gyerek fotózáshoz?

Mi is lehetne jobb megoldás a családi fotóalbum bővítéséhez, mint egy jó hangulatban zajló fotózás gyermekünkről. Minden szülő számára meghatározó…

Tovább olvasok