Rosszcsont gyermekek a fotózáson

Zsivány gyermekek

Mikor kis gyerkőccel vágunk neki a gyermekfotózásnak, az egyaránt nagy kihívás mind a szülők, mind a fényképész számára. Gyermekünk csillapíthatatlan tudásvágyát és huncut kis énét nehéz megzabolázni, illetve kordában tartani egy olyan izgalmas dolog során, mint a stúdiófotózás. Ez a pár tipp azonban segítségül szolgálhat, hogy hogyan találjuk meg a közös hangot zsivány gyermekünkkel. 

Mi mire való

Melyik gyermek ne szeretné felfedezni az őt körülvevő izgalmas környezetet, pláne ha egy stúdióról van szó, tele-tele a számukra kincset érő ismeretlen dologgal. A gyerekfotózás előtt célszerű a gyermekünknek megmutogatni a stúdiót és elmagyarázni melyik kellék mire való, hogy biztos elkerüljük a fényképezés alatti elkalandozásokat.

Pimaszkodás

Minden kis lurkó imádja produkálni magát. Azonban a huncut kis mókázás könnyen átfordulhat pimasz bohóckodásba vagy hisztibe is, amit minden szülő szeretne elkerülni. Az ilyen kis balesetek nem csak megnehezíthetik a gyermekfotós dolgát, de könnyedén el is ronthatják a fotózás hangulatát, ha gyerkőcünk egy kis szülői dorgálás után, már csak duzzogva hajlandó a kamerák elé állni. Legyünk vevők gyermekünk bolondozására, ami még jól is mutathat a képeken, azonban térítsük észhez időben, mielőtt még elszaladna vele a ló. Egy igazi profi fotós, akinek szakterülete a gyermekfotózás vagy dolgozott már együtt gyermekekkel, tökéletesen kordában tudja tartani ilyenkor a helyzetet, nagy terhet levéve ezzel az aggódó szülők válláról. Megoldás lehet még, ha gyermekünknek elvisszük kedvenc játékait, hogy legyen ami megnyugtassa őket a feszült helyzetekben.

Szünet

Ha a gyermekfotózás kis alanya felett teljesen elvesztettük a kontrollt és valami sokkal izgalmasabb elfoglaltságot talált magának, mint a kamerák előtt való pózolás, akkor tartsunk egy kis szünetet. A gyermekek nem tudnak huzamosabb ideig egy dologra figyelni, éppen ezért célszerű a gyerekfotózás során többször kisebb pihenőket tartani, hogy aztán újult erővel vághassunk bele megint a fotózásba.

Egy kis trükk

Egy kicsit csalhatunk gyermekünk energiaszintjével, ha nem rögtön a délutáni alvás után vágunk bele a fotózásba. Érdemes olyan időpontot választanunk, amikor már eltelt 1-2 óra a pihenőidő után. Jó ötlet lehet még magunkkal hoznunk egy kis nasit is a fotózásra, hiszen  néha pár édes falat is képes újra a fotózás felé irányítani gyermekünk figyelmét. Üres gyomorral semmiképpen se induljunk útnak.

Csapatszellem

Amikor egyszerre több gyermek vesz részt a fotózáson, egy szempillantás alatt játszótér válhat a stúdióból. Ilyenkor a legnehezebb a kicsik figyelmét megragadni, hiszen állandóan azon törik a fejüket, hogyan is rosszalkodhatnának együtt. Az ilyen esetekben nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a csapatszellem az előnyünkre is válhat. Ha az egyik lurkót megdicsérjük amiért ügyesen odafigyelt a fényképész instrukcióira az ösztönző erőként fog hatni a testvérkéjére is, hiszen ő is szeretné majd kivívni a szülei elismerő pillantását.

A gyermekfotózás az egyik legnehezebb műfaj, mivel a kis  lurkók rengeteg türelmet és figyelmet igényelnek. Egy jó gyermekfotóssal sokkal gördülékenyebben és egyszerűbben mehet az egész fotózás és nagyon sok felesleges stresszt is vehet le a szülők válláról. Azonban nem elég a fotós profizmusára és odafigyelésére bíznunk magunkat, a szülőkre is nagy feladat hárul gyermekeikkel kapcsolatban. Mielőtt elindulnánk a gyermekfotózásra, érdemes otthon átbeszélni gyermekünkkel, hogy mire számítson és milyen viselkedést várunk el tőle a fotózás során.

Ez is érdekelhet még Még több cikk
Inspiráció: babaváró ajándékötletek

Egy kis csöppség érkezése nem csak a leendő szülők, hanem a rokonok és az ismerősök számára is meghatározó esemény. A babavárás lázas készülődésében a barátok ugyanúgy részt szeretnének venni mint…

Tovább olvasok
Mit vigyünk magunkkal az újszülött fotózáshoz?

Az újszülött- és a babakor egy varázslatos, és napról-napra változó világ, aminek minden perce felejthetetlen élmény az egész család számára. Az újszülött fotózáson készült…

Tovább olvasok
Hogyan öltözzek fel a gyerek fotózáshoz?

Mi is lehetne jobb megoldás a családi fotóalbum bővítéséhez, mint egy jó hangulatban zajló fotózás gyermekünkről. Minden szülő számára meghatározó…

Tovább olvasok